Status

Geplaatst op: 07/11/2019

[update 15:24 uur]: De storing is verholpen. Onze diensten zijn weer bereikebaar.

Vanmiddag omstreeks 13:30 uur is er een storing opgetreden bij de internetprovider van Genkgo's hostingleverancier. Deze storing trof niet alleen Genkgo, maar wereldwijd tal van andere bedrijven die direct of indirect bij deze internetprovider zijn aangesloten. De storing heeft dus een enorme impact.

Door de storing zijn onze diensten ca 1 uur en 50 minuten onbereikbaar geweest. Wij vinden het buitengewoon vervelend dat u hier zo lang hinder van hebt ondervonden.

De oorzaak van de storing is voor ons nog onbekend. Ook is niet bekend waarom het zo lang heeft geduurd om de storing te verhelpen. Zodra wij over meer informatie beschikken zal dit met onze klanten worden gedeeld.