Status

Genkgo
Geplaatst op: 26/10/2020

Onlangs is door een aantal klanten gemeld dat zij problemen ondervonden met de weergave van afbeeldingen in e-mails verzonden met de applicatie Communicatie. Er is toen door ons een verbetering aangebracht die ervoor zorgden dat afbeeldingen altijd correct werden geladen. Voor de afbeeldingen opgenomen in het gebruikte mailsjabloon (zoals "header" en "footer" afbeeldingen) was dit inderdaad het geval. Echter bleek afgelopen week dat afbeeldingen opgenomen in de inhoud van de e-mail soms nog steeds niet zichtbaar waren in de verzonden e-mail. Het versturen van een voorbeeld e-mail gaf hierbij een verkeerde indruk omdat deze afbeeldingen hier wel zichtbaar waren.

We begrijpen de grote gevolgen die dit mogelijk heeft voor onze klanten en zijn daarom direct een aabvullend onderzoek gestart. De oorzaak van dit probleem is gevonden en er is een definitieve oplossing gemaakt. Dat betekent dat, als er nu een e-mail wordt verzonden, alle afbeeldingen correct worden weergegeven bij de ontvanger.

Notabene: het betreft hier afbeeldingen van het bestandformaat "JPG" en "PNG". Ingevoegde "PDF" bestanden worden niet weergegeven. Dit is geen gevolg van  bovenstaande oorzaak maar van het feit dat e-mailprogramma's geen voorbeelden van PDFs kunnen weergegeven. Wil je toch een PDF opnemen met een voorbeeld opnemen in de e-mail, maak dan eerst een afbeelding van de omslag van de afbeelding, plaats deze in de e-mail en maak van deze afbeeldingen een link naar het PDF bestand. In de verzonden e-mail komt dan een voorbeeldafbeelding te staan die linkt naar het bestand. Ontvangers kunnen dan op het voorbeeld klikken/tappen om de PDF te downloaden of the openen in de browser of "PDF-reader".