[opgelost] Storing e-maildienst

Geplaatst op: 03/06/2024

Door een storing voor in onze maildienst werd uitgaande email niet verzonden.
Het probleem is opgelost.

Tijdens de storing zijn e-mails ten onrechte als "verzonden" gemarkeerd. Deze email zal alsnog door het syteem worden verzonden.
In de Communicatie applicatie zal de status van emails bij "Verzonden" worden bijgewerkt in het "Begunstigden" tab.

De oorzaak van de storing was een uitblijvende roulatie van e-mail ondertekeningssleutels (DKIM). DKIM is een techniek die gebruikt wordt om de authenticiteit van e-mails te bevestigen. Ontvangende maildiensten gebruiken dit om een e-mail als bonafide te kunnen bestempelen. Voordat onze maildienst een e-mail verzend, wordt door onze eigen dienst deze 'digitale vingerafdruk' preventief gecontroleerd. Doordat de ondertekening niet kon worden geverifieerd werden de uitgaande emails niet verzonden.

Wij werken aan een verbeterde methode voor het rouleren van DKIM sleutels. Dit gebeurt als onderdeel van een bredere aanpak van onze maildienst. Hiermee zal een storing als deze in de toekomst moeten worden voorkomen.